×
Home Architectenbureau Woningcorporatie Gemeente Projectontwikkelaar Blogs

Ruimte voor vogels in overstekende dakranden

image

De loze ruimte in de overstek, gootbekisting of andere ruimten aan het gebouw kan gemakkelijk geschikt worden gemaakt voor gierzwaluwen of huismussen. Breng invliegopeningen aan in de onderzijde van de overstek of bekisting en timmer individuele ruimtes af met onbehandeld hout. Zorg er voor dat er geen naar buiten openslaande ramen onder de invliegopening zijn en zorg voor een ruimte van minimaal 1 meter tussen de invliegopeningen. Zorg voor een vrije aanvliegroute; er mogen geen bomen, vlaggenmasten e.d. voor de invliegopening staan. Op deze manier zijn bijvoorbeeld bij de renovatie van het monumentale stadhuis van Utrecht nestplaatsen opgenomen.

Maatvoering

De invliegopening heeft een afmeting van 30 x 70 mm voor gierzwaluw. Voor de huismus een diameter van 35 mm.

De binnenruimte achter de invliegopening meet minimaal 15 x 15 x 50 cm

Net als bij neststenen en nestkasten voor de gierzwaluw zit de invliegopening aan de linkerkant of rechterkant van de nestruimte, niet in het midden.

Overstek platdak

Lees meer

image

Dakoverstek biedt vleermuizen kansen

image

Nokvorst past vleermuis goed

image

Metseldetaillering als toegang tot spouw

image

Woonwensen van vogels en vleermuizen

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.