Mini-natuur gebieden
Privétuinen in Nederland beslaan naar schatting 50.000 hectare van het grondoppervlak. Een aanzienlijk deel van dat oppervlakte ligt in nieuwbouwwijken. Als al die tuinen klimaatadaptief en natuurinclusief worden ingericht is dat een grote winst voor natuur en biodiversiteit. Vaak blijkt echter dat bewoners zelf niet precies weten hoe ze hun tuin natuurinclusief inrichten of zien ze het nut hier niet van in.
Projectontwikkelaars, bouwpartijen en woningcorporaties kunnen bewoners op weg helpen om van hun tuin een mini-natuurgebied te maken. Speciaal voor hen is daarom een stappenplan ontwikkeld:
‘Een natuurinclusieve tuin; Hoe verleiden we bewoners van nieuwbouw?’
Stappen tot actie
Het stappenplan is een initiatief van KAN en ontwikkeld in samenwerking met projectontwikkelaars, bouwbedrijven, beleggers, woningcorporaties, gemeenten, hoveniers, bewoners en de provincie Overijssel.
De stappen kort op een rij:
Stap 1: Creëer de juiste voorwaarden voor een natuurinclusieve tuin, door daar al bij de planontwikkeling en bouw rekening mee te houden.
Stap 2: Inspireer de nieuwe bewoners met behulp van voorbeelden en zet daarvoor eventueel ook marketingtools en begeleiding in.
Stap 3: Geef bij de oplevering praktische informatie over tuininrichting of (verwijs naar een plek waar men terecht kan voor) concrete hulp.
Stap 4: Bemiddel bij contact met groene partners of help zelf.
In het stappenplan komt, naast de hier bovengenoemde stappen, aan de orde welke communicatie- en informatiematerialen ingezet kunnen worden om bewoners te motiveren. KAN verwijst bovendien naar een aantal partijen die bewoners kunnen helpen op de weg naar vergroening van hun tuin.
KAN en de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen
Kennisplatform KAN is partner bij de organisatie van de uitreiking voor de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen, van Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging. Deze prijs voor vooruitstrevende groene bouw- en renovatieprojecten, die ruimte bieden aan biodiversiteit, zal op 7 oktober plaatsvinden.
Het belang van een groene omgevingsinrichting komt, net als in het stappenplan voor een natuurinclusieve tuininrichting, bij dit evenement nadrukkelijk naar voren.
Meer informatie over de Award is te vinden op deze site. Aanmelden kan hier nog tot en met 21 augustus.
Tekst: Merel Roks, redactie door Hanne Tersmette, 7 juli 2021.
Beeld: KAN
Wat is het meest inspirerende natuurinclusieve bouw-, verbouw- of renovatieproject van 2021? Dit jaar maak je opnieuw kans op de Award Natuurinclusief bouwen & ontwerpen. Schrijf je vanaf vandaag in en win!
Als het aan landschapsontwerper Nina Ravestein ligt, wordt natuurinclusief bouwen de norm. In 2019 ontving ze de Natuurinclusief Bouwen Award vanwege haar inzet om de bouwwereld meer in balans te brengen met de natuur. Dit jaar is zij een van onze juryleden.
Bewoners van een nieuwbouwwijk ontvingen een vogelvriendelijk welkomstpakket. Daarnaast werd een rondleiding door hun vogelvriendelijke wijk aangeboden. Uit onderzoek een jaar later blijkt dat met name de rondleiding mensen stimuleerde tot actie in de eigen tuin. De resultaten op een rij.
"Prachtig dat er meer aandacht is voor natuurinclusief bouwen en ontwerpen", vindt Lodewijk Hoekstra, oprichter van NL Greenlabel. Ecologische kwaliteit en biodiversiteit van meet af aan in projecten meenemen is de volgende stap.