×
Home Architectenbureau Woningcorporatie Gemeente Projectontwikkelaar Blogs

Toegankelijke spouwmuur voor vleermuizen

image

De vrije ruimte tussen het isolatiemateriaal en de buitenmuur moet ten minste 2 centimeter zijn, zodat vleermuizen zich in de spouw kunnen verplaatsen. Een verblijfplaats op de hoek van een gebouw is extra gunstig voor vleermuizen. Op deze manier kunnen ze namelijk de meest gunstige gevel kiezen, afhankelijk van het binnenklimaat.

Maten en aanwijzingen

  • Zorg voor een een open stootvoeg van 1,5 mm tot 2,5 mm breed. Open stootvoegen zijn toegestaan op basis van het Bouwbesluit. Er wordt namelijk een toegang gemaakt voor een nest- of verblijfplaats van een beschermde soort.
  • Geen stootvoegen? De spouw kan ook toegankelijk gemaakt worden met behulp van een speciale inbouwkast. kast welke bij verschillende leveranciers aangeschaft kunnen worden.
  • Plaats de ingang zo hoog mogelijk, maar minimaal 3 meter boven de grond of een ander vlak oppervlak.
  • De spouw moet bekleed zijn met ruw, hard materiaal voor grip. Stenig materiaal, houtbeton of ruw betonplex zijn prima. Eventueel kan gebruik worden gemaakt van kunststofgaas met een maaswijde van 3 tot 10 millimeter of opgeruwde isolatieplaten.
  • Zorg voor een spouw van minimaal 2 cm diep.

Lees meer

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.