Nee, niet als het om een moderne muur gaat die uit stevig cementmortel is opgetrokken. Deze muren worden niet slechter doordat er zelfhechtende klimplanten zoals klimop of wilde wingerd tegen aangroeien. Gevelbegroeing beschermt de gevel tegen felle zon en slagregens en zorg voor extra isolatie. Het is wel aan te bevelen af en toe te (laten) snoeien, zodat de plant niet in of achter ventilatieopeningen, boeiboorden of regenpijpen groeit.
Toch liever geen plant tegen de muur zelf? Er zijn ook geleidingssystemen om gevelgroen langs te laten groeien zonder dat ze aan de gevel hechten.
De vogel- en vleermuiskasten zijn aan de achterkant afgesloten, zodat er geen dieren zomaar via de kasten een huis binnenkomen. Vroeger konden vleermuizen, wanneer ze op hete dagen voor de zon wegkropen, nog wel eens via een kiertje de woning inkomen, maar moderne huizen worden zo goed gebouwd dat dit niet meer kan. Zeker niet via een afgesloten kast.
In een zeldzaam geval wil het wel eens gebeuren dat een vleermuis door een open (klap)raam naar binnen vliegt en er niet meer uit kan. Vaak gaat het dan om een jong dier dat nog leert vliegen vliegen. Om het risico hierop te verkleinen, houden we een minimum afstand aan tussen de invliegopening van een kast en een raam.
De kans is niet groot, maar mocht het toch gebeuren, dan kunt u het beste het raam wijd openzetten, het licht uitdoen en wachten totdat het diertje zijn weg naar buiten vindt. Of een vleermuisdeskundige bij u in de buurt om hulp vragen. Via deze website zijn daarvoor de contactgegevens te vinden. Raak het dier nooit met blote handen aan.
Jazeker, en dit worden er steeds meer! Op deze website vindt u voorbeelden en praktijkverhalen. Verder kunt u op de Checklist Groen Bouwen praktische voorbeelden vinden.
Dit hangt af van wat je doet. Inbouwkasten voor vogels en vleermuizen kosten tussen de €30,- en €500,-. Sommige bouwkundige maatregelen, zoals het toegankelijk houden van een spouwmuur kosten vrijwel niets.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor vergroening van gebouwen. Je kunt kiezen voor een intensieve daktuin, een extensief grasdak en alle opties daartussen in; de kosten hangen af van je keuze. Een gevel laten begroeien kost weinig, maar vraagt wel tijd.
Dat kan zeker, graag zelfs! Voor bijvoorbeeld vleermuizen is een toegankelijke (tussen)spouwmuur een plek bij uitstek. En gootbekistingen kunnen prima een dubbelfunctie krijgen als huismussenkast. Kijk voor inspiratie en afmetingen op deze site.
Afhankelijk van de producent en het product worden inbouwkasten van keramiek of houtbeton gemaakt, met in sommige gevallen houten onderdelen.
Dit zijn allemaal in Nederland goedgekeurde bouwmaterialen!
Dat kan natuurlijk, en veel Nederlanders doen dit ook. Niets leukers dan jonge vogeltjes of vleermuisjes in je tuin. Maar inbouwstenen en andere voorzieningen in het gebouw zijn duurzamer dan houten nestkasten. Ook is het klimaat in de muur stabieler dan in een houten kast. Vooral voor vleermuizen in winterslaap of met jongen is dit een belangrijk voordeel.