×
Home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar inspiratie

Gemeente

Meer leven maakt steden leefbaar

Een natuurinclusieve stad is een groene, gezonde en levendige stad, waarvan de bewoners ook nog eens minder last ondervinden van zaken als hittestress, wateroverlast of de eikenprocessierups. Gemeenten hebben dus alle reden om de natuur in de gebouwde omgeving weer ruim baan te geven en voorzieningen te treffen waarmee de biodiversiteit wordt bevorderd.

Wil je weten hoe je natuurinclusief moet bouwen?

Klik op de verschillende onderdelen op en rondom de huizen voor gerichte oplossingen.

huis gemeente

Gemeente Utrecht aan het woord

image

‘Natuurinclusief is voor ons de nieuwe standaard’

De inwoners zelf wilden dat Breda een groenere stad zou worden, weet Rombout van Eekelen, gemeentelijk adviseur Groen en Water, Stad en Land. Daarom is natuurinclusief bouwen en ontwerpen inmiddels standaard praktijk in de gemeente.
image

Stedelijk groen helpt bij klimaatadaptatie

Natuurinclusieve maatregelen helpen bij het opvangen van de negatieve effecten van klimaatverandering. Meer groen in stedelijk gebied draagt bij aan het waterbergend vermogen en beschermt mens en dier tegen hittestress.
image

Natuurinclusief opdrachtgeven

Duurzaam bouwen en ontwikkelen betekent meer dan energiebesparing en klimaatadaptie. Niet alleen klimaatadaptief, maar ook natuurinclusief. Hoe maak je de slag van beleid naar uitvoering? Goed aanbesteden is essentieel! Eva van der Graaf en Leon Dielen van Tauw geven tips.
image

‘Tilburgse aanpak levert bouwer, ontwikkelaar én natuur voordeel op’

Het is de droom van Mischa Cillessen, stadsecoloog van Tilburg: elk gebouw in de stad voorzien van een of meerdere plekken om dieren te laten verblijven. Want als dat het geval is, kan er gebouwd worden wat nodig is, zonder bang te hoeven zijn dat bepaalde soorten uit de stad zullen verdwijnen. Er zijn immers alternatieven genoeg.

Veel gestelde vragen

Hoe duur is natuurinclusief bouwen?

Dit hangt af van wat je doet. Inbouwkasten kosten voor vogels en vleermuizen kosten tussen de €30,- en €500,-. Sommige bouwkundige maatregelen, zoals het toegankelijk houden van een spouwmuur kosten vrijwel niets. Hetzelfde geldt natuurlijk voor vergroening van gebouwen. Je hebt de keuze tussen een intensieve daktuin en een extensief grasdak en alle opties daartussen in; de kosten hangen af van je keuze. Een gevel laten begroeien kost alleen tijd.

Zijn er al goede voorbeelden van natuurinclusief bouwen?

Jazeker, en dit worden er steeds meer! Op deze website vindt u voorbeelden en praktijkverhalen. Verder kunt u op de Checklist Groen Bouwen praktische voorbeelden vinden.

Moeten er in ieder gebouw voorzieningen geplaatst worden?

Liefst wel. Door in zo veel mogelijk gebouwen voorzieningen te treffen zorg je voor een netwerk van mogelijke nest- en verblijfplaatsen. Of een groen netwerk van groende daken en gevels natuurlijk. Niet ieder gebouw is even geschikt, bijvoorbeeld glazen gebouwen. Maar in ieder project kun je wel iets doen om de stad een stukje groener te maken. Niet alles kan overal, maar overal kan wel iets.
image
image
image
Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.