×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award

Gemeente

Meer biodiversiteit maakt steden leefbaar

Een natuurinclusieve stad is een groene, gezonde en levendige stad, waarvan de bewoners ook nog eens minder last ondervinden van zaken als hittestress, wateroverlast of de eikenprocessierups. Gemeenten hebben dus alle reden om de natuur in de gebouwde omgeving weer ruim baan te geven en voorzieningen te treffen waarmee de biodiversiteit wordt bevorderd.

Wil je weten hoe je natuurinclusief moet bouwen?

Klik op een van de onderstaande tegels over gerichte oplossingen aan of rondom gebouwen en laat je inspireren.

Banner gebouwgebondengroen gemeente Banner openbaargroen gemeente Banner stappenplan gemeente Blokje gebouwen
Banner gemeente 01 Banner gemeente 02 Banner gemeente 03 Banner gemeente 04

Actueel

Lees hier recente blogs en opinie artikelen voor uw doelgroep.

image

Dutch Design Week biedt internationaal podium aan Award

De prijsuitreiking van de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen maakt dit jaar deel uit van de Dutch Design Week. Het toonaangevende evenement biedt de genomineerden een internationaal podium om hun project te presenteren.
image

Zo behouden we vogelrijkdom in steeds dichtere stad

Wie de eksters, kauwtjes en halsbandparkieten ziet, zou kunnen denken dat het best goed gaat met vogels in de stad. Maar helaas gaan veel soorten door toenemende verstening zorgwekkend achteruit. Door anders om te gaan met groen en water, kunnen we de balans herstellen.
image

Maak kans op de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen 2023

Vogelbescherming Nederland is op zoek naar het meest inspirerende natuurinclusieve project of óntwerp van de afgelopen twee jaar. Sleep jij straks deze unieke prijs in de wacht? Inschrijven kan tot 1 oktober.
image

Struiken onmisbaar voor stadsvogels

Het gaat niet goed met veel vogelsoorten in ons stedelijk gebied, blijkt uit de Stadsvogelbalans 2022. Met name de soorten die afhankelijk zijn van struiken, gaan snel achteruit. De oplossing? Meer gelaagd groen in de steden.

Veel gestelde vragen

Hoe duur is natuurinclusief bouwen?

Dit hangt af van wat je doet. Inbouwkasten voor vogels en vleermuizen kosten tussen de €30,- en €500,-. Sommige bouwkundige maatregelen, zoals het toegankelijk houden van een spouwmuur kosten vrijwel niets.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor vergroening van gebouwen. Je kunt kiezen voor een intensieve daktuin, een extensief grasdak en alle opties daartussen in; de kosten hangen af van je keuze. Een gevel laten begroeien kost weinig, maar vraagt wel tijd.

Zijn er al goede voorbeelden van natuurinclusief bouwen?

Jazeker, en dit worden er steeds meer! Op deze website vindt u voorbeelden en praktijkverhalen. Verder kunt u op de Checklist Groen Bouwen praktische voorbeelden vinden.

Moeten er in ieder gebouw voorzieningen geplaatst worden?

Liefst wel. Door in zo veel mogelijk gebouwen voorzieningen te treffen zorg je voor een netwerk van mogelijke nest- en verblijfplaatsen. Of een groen netwerk van groende daken en gevels natuurlijk.
Niet elke maatregel past bij ieder gebouw, zoals bijvoorbeeld een glazen gebouwen, maar in ieder project kun je wel iets doen om de stad een stukje groener te maken.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief