Groene omgeving
Architecten
Een gebouw staat niet op zichzelf, het is onderdeel van zijn omgeving. Je wil je er als mens prettig voelen. Kleurrijk en divers groen in de buurt zorgt daarvoor. Voor dieren is dat niet anders. Uiteraard biedt uw natuurinclusieve gebouw of complex tal van veilige nestplaatsen. Maar voor de bewoners daarvan is het belangrijk dat er in de directe omgeving ook voldoende voedsel en soortgenoten te vinden zijn. Verbindingszones helpen hen contact leggen met populaties in andere gebieden, wat de omvang en diversiteit van de populatie positief beïnvloedt. Neem bij ontwerpen voor nieuwbouw en herinrichting daarom ook de omgeving direct mee in je ontwerp.
Bij nieuwe ontwikkelingsplannen zijn klimaatadaptatie en duurzaamheid inmiddels de norm. Maar ook de inrichting van de openbare ruimte speelt een rol bij het ontwerpen van een prettige woonomgeving. Architecten kunnen, door hier al vanaf de tekentafel rekening mee te houden, een belangrijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de stad.
Een succesvolle en rendabele investering in bomen staat of valt met een ontwerp dat gebaseerd is op de eisen van de boom.
Vrij toegankelijk engelstalige uitgave met informatie en inspiratie over vleermuizen in de stedelijk omgeving.
Met het Gebiedslabel van NL Greenlabel is er een methodiek om duurzaamheid van de buitenruimte te beoordelen. Hiermee worden ambities omgezet naar concreet meetbare doelen.
De Bomenstichting ontwikkelde dit heldere overzicht waar op te letten bij werkzaamheden bij en rondom bomen. Hoe kan je ze het beste behouden.
Uitleg over het selecteren van een diverse bomenbeplanting. Doorloop het stappenplan en krijg concrete handvatten wat er moet gebeuren en wat het effect daarvan is.
Inspirerende voorbeelden hoe bomen mee te nemen in natuurinclusieve bouw- en renovatieplannen.
Een prettige woonomgeving begint met de inrichting van de openbare
ruimte. De beplanting, maar ook de aanwezigheid van water, spelen een cruciale rol in hoe bewoners hun buurt
beleven. Het stimuleert bovendien een gezonde levensstijl.
Een website die professionals werkzaam op het gebied van de inrichting van publieke ruimtes wil informeren en inspireren over klimaatadaptatie en het natuurvriendelijk maken van de omgeving.
Atelier GroenBlauw buigt zich over de vraag hoe we steden gezond en aangenaam inrichten voor mens en de natuur, vanuit zowel een ontwerptechnisch als een civieltechnisch oogpunt.
Het Convenant Klimaatadaptief Bouwen stimuleert partijen om klimaatadaptief te bouwen en biedt daarvoor allerlei ondersteuning aan. Ook richt ze zich op het klimaatadaptief inrichten van de Zuid-Hollandse delta.
Alles goed en wel. Maar dat natuurinclusief ontwerpen, hoe doe je dat eigenlijk in de praktijk?