×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award

Daken

Architecten

home Architectenbureau Architecten - Daken

Een dak is meer dan een deksel op het gebouw

Iedere gebouwontwerp is voorzien van een dakconstructie. Maar die kan veel meer betekenis hebben dan het simpelweg wind- en waterdicht afdekken van het gebouw. Verschillende bouwelementen, zoals de gootbekisting of nokvorst kunnen toegankelijk worden gemaakt voor vogels en vleermuizen en zo in de noodzakelijke nestgelegenheid voorzien. En zowel platte als schuine daken kunnen vergroend worden, met alle positieve effecten van dien.

Verblijfplaatsen

Je staat er misschien niet bij stil, maar eigenlijk zitten in elk ontwerp al veel verblijfplaatsen voor vogels en vleermuizen. Als je dat eenmaal door hebt, merk je hoe voor de hand liggend het is om die kansen te benutten.

image

Nokvorst past vleermuis goed

De opening onder de nokvorst van een dak vormt vaak de ingang naar een verblijfplaats van vleermuizen zoals de laatvlieger en de gewone dwergvleermuis. Geef hen in je ontwerp al de ruimte.
image

Schoorstenen voor vleermuizen

In de schoorsteen kan de loze ruimte rondom de rookgasafvoer eenvoudig toegankelijk worden gemaakt voor vleermuizen. Ook kunnen er inbouwstenen voor vleermuizen worden geplaatst.
image

Ruimte voor vogels in overstekende dakranden

Loze ruimte in de overstek, gootbekisting of andere ruimten aan het gebouw kan gemakkelijk geschikt worden gemaakt voor huisbewonende vogelsoorten als gierzwaluwen of huismussen.
image

Dakoverstek biedt vleermuizen kansen

Een woning is prima aantrekkelijk te maken voor vleermuizen. In het ontwerp zijn uiteenlopende maatregelen mogelijk om verblijfplaatsen voor vleermuizen te creëren.

Meer over: ontwerpen en bouwen

Groene daken

Met groene daken kan je eindeloos variëren. Juist in de ontwerpfase, als alle keuzes nog open liggen. Het eindbeeld wordt mede bepaald door de draagkracht van de constructie. Een groen dak is niet alleen mooi, het biedt leefgebied op niveau voor planten en dieren.

image

De basis: een groen dak

Daken bieden een geweldige kans voor het vergroenen van het stedelijk gebied. Bovendien geven ze een nieuwe dimensie aan je gebouw. Maar hoe zitten ze in elkaar?
image

Dakenstroom winnaar Award Natuurinclusief bouwen & Ontwerpen

De Award Natuurinclusief bouwen & Ontwerpen van Vogelbescherming Nederland en Zoogdiervereniging is in 2021 gewonnen door het project Dakenstroom in Kaatsheuvel. De jury was vooral onder de indruk van de haalbaarheid van dit project.

Inspiratie

Leveranciers

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief