×
Home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar inspiratie

Daken

home Architectenbureau Architecten - Daken

Een dak is meer dan een deksel op het gebouw

Iedere gebouwontwerp is voorzien van een dakconstructie. Maar die kan veel meer betekenis hebben dan het simpelweg wind- en waterdicht afdekken van het gebouw. Verschillende bouwelementen, zoals de gootbekisting of nokvorst kunnen toegankelijk worden gemaakt voor vogels en vleermuizen en zo in de noodzakelijke nestgelegenheid voorzien. En zowel platte als schuine daken kunnen vergroend worden, met alle positieve effecten van dien.

Verblijfplaatsen

Je staat er misschien niet bij stil, maar eigenlijk zitten in elk ontwerp al veel verblijfplaatsen voor vogels en vleermuizen. Als je dat eenmaal door hebt, merk je hoe voor de hand liggend het is om die kansen te benutten.

image

Nokvorst past vleermuis goed

image

Schoorstenen voor vleermuizen

image

Ruimte voor vogels in overstekende dakranden

image

Dakoverstek biedt vleermuizen kansen

Informatie en inspiratie

Groene daken

Met groene daken kan je eindeloos variëren. Juist in de ontwerpfase, als alle keuzes nog open liggen. Het eindbeeld wordt mede bepaald door de draagkracht van de constructie. Een groen dak is niet alleen mooi, het biedt leefgebied op niveau voor planten en dieren.

image

De basis: een groen dak

image

Keuzevrijheid in groene daken neemt toe

Inspiratie

Leveranciers

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.