×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award

Gevels

Architecten

home Architectenbureau Architecten - Gevels

Het is heel eenvoudig om maatregelen in een vroeg stadium mee te nemen

Gevels zijn niet alleen het visitekaartje van je gebouw, ze zijn van oudsher ook de verblijfplaats van verschillende soorten vogels en vleermuizen. Deze vogels en vleermuizen zijn kenmerkend voor onze steden en dorpen, maar door moderne manieren van bouwen verdwijnen hun nest- en verblijfplaatsen. Er zijn gelukkig manieren om toch nest- en verblijfplaatsen in de gevel op te nemen, zonder concessies te doen aan esthetiek, ontwerp of comfort voor de menselijke bewoners.

Verblijfplaatsen

Rekening houden met vogels en vleermuizen is natuurlijk prima. Vanzelfsprekend zelfs. Maar hoe zit dat met de andere waardes van mijn ontwerp? Welke materialen zijn er en veroorzaken die verblijfruimtes in de gevel geen koudebrug?

image

Woonwensen van vogels en vleermuizen

Gierzwaluwen, huismussen en verschillende soorten vleermuizen maken dankbaar gebruik van ruimtes in gebouwen. Maar welk plekje is het meest geschikt voor wie?
image

Plaatsen inbouwkast tast energieprestatie niet aan

Vijf tips over locatie en installatie van voorzieningen voor vogels en vleermuizen die je helpen, zonder concessies aan energieprestatie of comfort, ruimte te creëren voor gebouwbewonende soorten.
image

Handleiding Checklist Groen Bouwen

In deze korte handleiding krijgt u tips over hoe je de Checklist groen bouwen kunt gebruiken die natuurinclusieve maatregelen te kiezen die in jouw ontwerp passen. Welke toepassingen ga jij gebruiken?

Verschillende typen neststenen

Zoveel dieren, zoveel woonwensen. Er bestaan verschillende standaardoplossingen voor verschillende diersoorten, die moeiteloos kunnen worden ingepast in een nieuw ontwerp. Prominent zichtbaar of onopvallend weggewerkt.

image

Vivara Pro: inbouwstenen voor vogels

Vivara Pro ontwikkelt voor de professionele markt specialistische natuurbeschermingsproducten, afgestemd op de Nederlandse bouwmaten.
image

Vivara Pro: inbouwstenen voor vleermuizen

Vivara Pro ontwikkelt specialistische natuurbeschermingsproducten voor de professionele markt. Deze materialen zijn afgestemd op de Nederlandse bouwmaten.
image

Tichelaarkasten: keramiek voor vleermuizen

Gemaakt van duurzaam keramiek dat goed warmte vast houdt en makkelijk schakelbaar is, zijn de kasten van Koninklijke Tichelaar ook inzetbaar voor het maken van grote verblijfplaatsen.
image

Meer materialen

Er komen steeds meer nieuwe leveranciers en ontwerpen voor inbouwstenen en -kasten. Hierdoor is er een steeds ruimere keus aan type materialen met verschillend uiterlijk en uitstraling.

Meer over: ontwerpen en bouwen

Bouwkundige maatregelen

Naast deze kant-en-klare oplossingen kun je natuurlijk ook je creativiteit als architect in zetten en naast woonruimte voor mensen ook woonruimte voor vogels en vleermuizen in je gevel laten ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld door het toegankelijk maken en houden van spouwmuren, of door het toegankelijke maken van gevelbetimmering voor vleermuizen.

image

Vleermuis verblijft graag achter gevelbetimmering

Uitpandige voorzieningen zoals boeiborden of gevelbetimmering worden ook gebruikt door vleermuizen. Combineer ze met een achter de betimmering ingebouwde kast of open stootvoeg.
image

Ontsluit tussenspouw voor vleermuizen

Spouwen zijn dankzij de stabiele temperatuur bij uitstek geschikt voor vleermuizen. De spouw kan eenvoudige toegankelijk gemaakt worden voor vleermuizen, zonder dat die een warmtelek oplevert.
image

Metseldetaillering als toegang tot spouw

Waar gevels worden verfraaid met uit het gevelvlak springende elementen, kan van de gelegenheid gebruik gemaakt worden om daarachter toegang te bieden tot de spouw voor vleermuizen.
image

Toegankelijke spouwmuur voor vleermuizen

De ruimte in de spouwmuur is van oudsher een verblijfplaats van verschillende vleermuizen. Deze spouwmuren kunnen we toegankelijk houden door middel van open stootvoegen.

Groene Gevels

Groene gevels zijn een moderne, technische oplossing om met weinig vierkante meters meer groen te creëren in stedelijke gebieden. Er zijn verschillende opties om de gevel te vergroenen, afhankelijk van budget, type gebouw en esthetische voorkeur. Door een doordachte keuze te maken in het type beplanting wordt een plus gegeven aan stedelijke biodiversiteit.

image

Groene gevels voegen natuurkwaliteit toe

Groene gevels leggen nauwelijks beslag op de ruimte maar de voordelen voor vogels en mensen zijn groot! Een overzicht van de diverse plantensoorten die in een groene gevel kunnen worden toegepast.
image

Gevels vergroenen beter met klimhulp

‘Verticaal groen’ wordt in Nederland nog weinig toegepast. Vrijwel alle muren zijn daarentegen geschikt voor houtige gewassen en klimplanten langs een klimrek of leidraden.
image

Modulair muursysteem voor groene gevel los van bodem

Groene gevels bestaan in vele verschijningsvormen. Geprefabriceerde gevelelementen zonder verbinding met de bodem maken het mogelijk gedetailleerde gevelontwerpen met groen te maken.

Meer over: groene gevels en hun voordelen

Leveranciers

Factsheets

image

Factsheets Nieuwbouw

Nergens doen zich méér kansen voor om structureel beschermingsmaatregelen toe te passen voor stadsvogels en vleermuizen dan bij nieuwbouw.
image

Factsheet Na-isolatie

Door bij na-isolatie rekening te houden met vogels en vleermuizen, voorkomt u verstoring en behouden verschillende kwetsbare soorten hun nest- en overwinteringsplaatsen.
image

Factsheet Vleermuizen en verlichting

Met natuurinclusieve verlichting kan veiligheid voor mensen samengaan met het versterken van onze nachtelijke natuur.
Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief