Gevels
Architecten
Gevels zijn niet alleen het visitekaartje van je gebouw, ze zijn van oudsher ook de verblijfplaats van verschillende soorten vogels en vleermuizen. Deze vogels en vleermuizen zijn kenmerkend voor onze steden en dorpen, maar door moderne manieren van bouwen verdwijnen hun nest- en verblijfplaatsen. Er zijn gelukkig manieren om toch nest- en verblijfplaatsen in de gevel op te nemen, zonder concessies te doen aan esthetiek, ontwerp of comfort voor de menselijke bewoners.
Rekening houden met vogels en vleermuizen is natuurlijk prima. Vanzelfsprekend zelfs. Maar hoe zit dat met de andere waardes van mijn ontwerp? Welke materialen zijn er en veroorzaken die verblijfruimtes in de gevel geen koudebrug?
Zoveel dieren, zoveel woonwensen. Er bestaan verschillende standaardoplossingen voor verschillende diersoorten, die moeiteloos kunnen worden ingepast in een nieuw ontwerp. Prominent zichtbaar of onopvallend weggewerkt.
Een praktische gids met stappenplan en checklist
Vrij toegankelijk engelstalige uitgave met informatie en inspiratie over vleermuizen in de stedelijk omgeving.
Een compleet overzicht over het hoe en wat van vleermuisvriendelijk bouwen.
Een Engelstalige uitgave vol informatie, tekeningen en maatregelen om vogels en vleermuizen ruimte te bieden in gebouwen.
Maike van Stiphout heeft in haar boek de ontwerpprincipes van natuurinclusief ontwerp toegelicht en geeft een voorbeeld van een PvE voor stadsnatuur
Vol Nederlandse en internationale voorbeelden van aantrekkelijke stadsnatuur en architectuur.
Verzameldocument van KAN dat de mogelijkheden van inbouwvoorzieningen en aanpassingen in de bouwwijze bespreekt.
Naast deze kant-en-klare oplossingen kun je natuurlijk ook je creativiteit als architect in zetten en naast woonruimte voor mensen ook woonruimte voor vogels en vleermuizen in je gevel laten ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld door het toegankelijk maken en houden van spouwmuren, of door het toegankelijke maken van gevelbetimmering voor vleermuizen.
Groene gevels zijn een moderne, technische oplossing om met weinig vierkante meters meer groen te creëren in stedelijke gebieden. Er zijn verschillende opties om de gevel te vergroenen, afhankelijk van budget, type gebouw en esthetische voorkeur. Door een doordachte keuze te maken in het type beplanting wordt een plus gegeven aan stedelijke biodiversiteit.
Een technische verkenning naar de bijdrage die een groen gevelsysteem kan leveren aan prestaties van een duurzame buitenwand constructie
Technische samenvatting en verkenning naar de rol die groene gevels en daken kunnen spelen bij een aantal uitdagingen in de bebouwde omgeving
De gemeente Amsterdam ontwikkelde deze praktische handleiding over het belang van groene gevels en geeft advies over de keuze van beplanting.
Klimconstructies en advies over beplanting
Marktleider in oplossingen voor groene gevels