×
Home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar inspiratie

Gebouwen

Gemeenten

home Gemeente Gemeenten - Gebouwen

Natuurinclusief bouwen en ontwerpen als het nieuwe normaal

Ook vogels en vleermuizen hebben een plek nodig waar ze kunnen wonen. In een vooral met stenen opgebouwde omgeving zijn echter steeds minder geschikte verblijfslocaties te vinden. De vraag is in hoeverre de gebouwen in uw gemeente als verblijfsplaats kunnen fungeren en op welke wijze hierin verbetering kan worden gebracht. Om natuurinclusief bouwen en ontwerpen het nieuwe normaal te laten zijn zullen daar ook in de lokale regelgeving voorzieningen voor moeten worden getroffen.

Stimulerend natuurbeleid

De manier waarop mensen het landschap inrichten en veranderen, bepaalt welke diersoorten er kunnen voorkomen en welke er zullen verdwijnen. Leg het wensbeeld vast in beleid en borg zo dat er gebouwd wordt voor vogels en mensen.

image

Proactief bedreigde soorten bewaken

image

Staat van instandhouding vleermuizen

image

Stadsvogelindicator biedt meer inzicht

image

Gebruik Checklist Groen Bouwen

Gebouwbewonende soorten

De meest karakteristieke vogels en vleermuizen van onze steden en dorpen zijn de soorten die afhankelijk zijn van onze gebouwen. Zonder gebouwen zouden ze in ons land amper voorkomen. Wat kan je voor ze doen en wat kan je beter nalaten?

image

Woonwensen van vogels en vleermuizen

image

Factsheet Na-isolatie

image

Factsheets Nieuwbouw

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.