×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award

Gebouwgebonden groen

Gemeenten

home Woningcorporatie Gemeenten - Gebouwgebonden groen

Groene gevels en daken bieden fijner woon-, werk en leefklimaat

In de steeds compactere steden wordt ruimte schaars. Met gebouw gebonden groen kan mede invulling worden gegeven aan de groene opgave bij binnenstedelijke herstructurering. Groene gevels en daken zien er niet alleen mooi uit maar dragen ook nog eens bij aan een fijner woon- en leefklimaat voor mens en dier. Daarnaast zijn er in de gebieden aan de rand van de stad, zoals bedrijventerreinen, vaak enorme oppervlakten grijs, waar heel veel te winnen valt voor groen en biodiversiteit.

Voor biodiverse bedrijventerreinen

Groene gevels

Weinig ruimte, veel groen. Op tal van manieren kunnen kale gevels, na een simpele ingreep, bijdragen aan een natuurinclusieve stad.

image

Multifunctionele aanpak schept ruimte voor groen

Multifunctioneel ruimtegebruik maakt het mogelijk om op een project meer groen in te brengen zonder daarvoor oppervlakte te hoeven inleveren.
image

Gevels vergroenen beter met klimhulp

‘Verticaal groen’ wordt in Nederland nog weinig toegepast. Vrijwel alle muren zijn daarentegen geschikt voor houtige gewassen en klimplanten langs een klimrek of leidraden.
image

Modulair muursysteem voor groene gevel los van bodem

Groene gevels bestaan in vele verschijningsvormen. Geprefabriceerde gevelelementen zonder verbinding met de bodem maken het mogelijk gedetailleerde gevelontwerpen met groen te maken.

Stimuleren van groen in particuliere tuinen

Groene daken

Met een groeiende bevolking in een compacte stad, moet je steeds efficiënter omgaan met de ruimte. Daken bieden een enorm oppervlak aan potentiele ruimte voor tal van stedelijke opgaves, waaronder leefgebied voor planten en dieren.

image

De basis: een groen dak

Daken bieden een geweldige kans voor het vergroenen van het stedelijk gebied. Bovendien geven ze een nieuwe dimensie aan je gebouw. Maar hoe zitten ze in elkaar?
image

2 vliegen in 1 klap; combineer groene daken met zonnepanelen

De belangrijkste functie van een dak is om het gebouw eronder te beschermen, maar er zijn tal van aanvullende functies voor daken.
image

Stimuleer de aanleg van groene daken

Een gemeente kan diverse stappen zetten om de realisatie van groene daken te stimuleren. We noemen er een paar.

Meer over: groene daken

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief