Openbaar groen
Gemeenten
Een gebouw staat niet op zichzelf, het is onderdeel van zijn omgeving. Je wil je er als mens prettig voelen. Kleurrijk en divers groen in de buurt zorgt daarvoor. Voor dieren is dat niet anders. Zij zijn op zoek naar veilige nest- en verblijfplaatsen, willen voldoende voedsel en soortgenoten vinden en via verbindingszones contact kunnen leggen met populaties in andere gebieden. Dit alles stelt ook eisen aan de inrichting van de openbare ruimte. Een gemeente heeft bij uitstek de mogelijkheid om die natuurinclusief te laten zijn.
Variëren en verbinden zijn twee van de belangrijkste thema's. Het behoud van bestaande begroeiing kan al een belangrijk deel van de natuurinclusieve inrichting zijn. Goed beheer bepaalt uiteindelijk de kwaliteit van het openbaar groen.
Een praktische gids met stappenplan en checklist
Handvatten en praktische aanvullingen op wat we nu al voor de natuur doen.
TEEB Stad helpt met het in beeld brengen van de waarde van groen en blauw in de stad.
Het NL Gebiedslabel helpt overheden, woningcorporaties en architecten om ambities voor een toekomstbestendige leefomgeving om te zetten naar concreet meetbare doelen.
Een rekeninstrument om de waarde van multifunctionele daken te onderbouwen.
Een Engelstalige uitgave over vleermuisvriendelijke en mensvriendelijke inrichting van de stad
Een succesvolle en rendabele investering in bomen staat of valt met een ontwerp dat gebaseerd is op de eisen van de boom.
Geeft inzicht in kansen en knelpunten voor meer biodiversiteit bij u in de buurt, door naar de lokale diersoorten en uitdagingen binnen uw gemeente te kijken.
Aan de hand van concrete voorbeelden geeft men inzicht in de manier waarop verschillende aspecten van natuurinclusief bouwen, -inrichten en -beheren geregeld kunnen worden.
Met deze test van de Vlinderstichting ontdek je hoe jouw sportpark scoort op het gebied van biodiversiteit en waar je verbeteringen kunt aanbrengen.
Een natuurinclusieve gemeente maak je niet alleen. De tuinen van de bewoners, het beheerder van het groen en de juiste beleidskeuzes dragen bij aan de kwaliteit van de leefomgeving; voor mensen én voor dieren.
Een website die professionals werkzaam op het gebied van de inrichting van publieke ruimtes wil informeren en inspireren over klimaatadaptatie en het natuurvriendelijk maken van de omgeving.
Atelier GroenBlauw buigt zich over de vraag hoe we steden gezond en aangenaam inrichten voor mens en de natuur, vanuit zowel een ontwerptechnisch als een civieltechnisch oogpunt.
Het Convenant Klimaatadaptief Bouwen stimuleert partijen om klimaatadaptief te bouwen en biedt daarvoor allerlei ondersteuning aan. Ook richt ze zich op het klimaatadaptief inrichten van de Zuid-Hollandse delta.