Particulier
Deze website is speciaal ingericht om professionals als architecten, projectontwikkelaars, woningcorporaties en gemeenten te informeren en te inspireren op het gebied van natuurinclusief bouwen.
Ben je particulier en wil je ook graag je steentje bijdragen en aan de slag gaan met jouw huis of tuin? Hieronder vind je een overzicht van verschillende informatiebronnen over het vogel- en vleermuisvriendelijk inrichten van jouw huis en tuin!
Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven. Je krijgt dan van Vogelbescherming makkelijke en praktische tips voor die vogels.
Vogelbescherming heeft veel praktische tips om uw tuin vogelvriendelijk te maken op een rij gezet. Komt u er niet uit? Schakel dan een van onze Tuinvogelconsulenten in voor een persoonlijk tuinadvies.
Wilt u zelf iets doen voor vogels in uw tuin of op uw balkon? Onze Tuinvogelconsulenten helpen u graag met een persoonlijk advies op maat. In heel Nederland zijn deze deskundige vrijwilligers van Vogelbescherming actief. Vind hier een Tuinvogelconsulent bij u in de buurt.
Natuur begint al in de achtertuin of op het balkon. Vogelbescherming staat stadsbewoners op vele manieren bij om een bijdrage te leveren aan die stadsnatuur.
Houdt u ook van vogels en natuur? Bestel dan kosteloos het magazine Vogels dichterbij van Vogelbescherming Nederland. Vol met tips over vogels kijken en hoe u van uw tuin een vogelparadijs maakt. Zodat we samen de vogels beschermen.
Deze gids, gemaakt door de gemeente Amsterdam, helpt u om aan de slag te gaan met het vergroenen van uw gevel. Waarom is dit aantrekkelijk voor biodiversiteit en welke planten kies je?
Vogelbescherming Nederland liet vijf verschillende vogelvriendelijke tuinen ontwerpen die elk inspelen op verschillende gebruiksbehoeften; loungen, moestuinieren, spelen etc.. Welke tuin past bij jou?
Ook als particulier kunt u natuurlijk een bijdrage leveren aan natuurinclusief bouwen en een natuurvriendelijke omgevingsinrichting. Toekomstige bewoners hebben steeds meer te zeggen over hoe hun nieuwe huis eruit komt te zien. En ook bij kleine of grote verbouwingen, na-isolatie of de herinrichting van uw buurt, kunt u rekening houden met vogels en vleermuizen.
De woonwensen van mensen en dieren liggen dicht bij elkaar. Sommige vogels en vleermuizen kiezen juist onze huizen als plek om hun jongen groot te brengen of als slaapplaats in de winter. Meestal weten we dat niet eens, maar voor deze vogels en vleermuizen zijn onze huizen onmisbaar voor hun voortbestaan.
Concrete plannen om te (ver)bouwen? De Checklist Groen Bouwen geeft op basis van simpele ja-nee vragen een concreet advies voor uw plan. Ontdek samen met uw architect of aannemer op welke manier u vogels en vleermuizen een onderdak kan bieden!
Check met behulp van deze website eenvoudig of je subsidie kunt krijgen voor het vergroenen van je woning en tuin, zoals bij het aanleggen van een groen dak of het verwijderen van tegels.
Op deze website staan gegevens van geïnventariseerde soorten beschikbaar en je kunt zelfs op straatniveau zoeken in je eigen buurt. Geen uitputtende bron, dus neem contact op met bijvoorbeeld een vogelwerkgroep, voor meer gedetailleerde informatie.
Door Vogelbescherming Nederland ontwikkelde factsheet over vogelvriendelijke na-isolatie en wetgeving.
Door Zoogdiervereniging opgestelde factsheet over vleermuisvriendelijke na-isolatie en wetgeving.
Het Regionaal Energieloket geeft vijf tips voor natuurzorg.
Beeldvormend artikel over de mogelijke gevaren van na-isolatie voor vleermuizen, en de omvang daarvan.
Benieuwd naar uw medestadsbewoners? Download hier de factsheets over veel voorkomende vogels en vleermuizen in de stad.