×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar inspiratie downloads award

Projectontwikkelaar

‘Voor ons een kleine aanpassing, van grote waarde voor dieren en insecten’

Natuurinclusief als onderscheidend vermogen

Natuurinclusief bouwen en ontwerpen biedt projectontwikkelaars in meer dan één opzicht het vermogen zich te onderscheiden op de markt. Door structureel een serieuze plek in te ruimen voor natuur en biodiversiteit wordt op projectniveau extra waarde en betekenis gegenereerd, die ook toekomstige bewoners zullen weten te waarderen.

Wil je weten hoe je natuurinclusief kan bouwen?

Klik op een van de onderstaande tegels over gerichte oplossingen aan of rondom gebouwen en laat je inspireren.

Banner verblijfplaatsen Banner openbaargroen Banner gebouwgebondengroen Banner stappenplan
Banner projectont 01 Banner projectont 02 Banner projectont 03 Banner projectont 04

Actueel

Lees hier recente blogs en opinie artikelen voor uw doelgroep.

image

In gesprek met Vogelbescherming over natuurinclusief bouwen

Op dinsdag 12 en woensdag 13 juni gaat Vogelbescherming graag met u in gesprek op de Provada. Aan de hand van de gids Natuurinclusief Bouwen geven we u graag tips waar zowel mens als natuur bij gebaat zijn. U vindt ons dinsdag op de stand van Ballast Nedam en woensdag op de stand van Vesteda.
image

Inschrijving Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen 2023 geopend

Vogelbescherming Nederland is op zoek naar het meest inspirerende natuurinclusieve project of óntwerp van de afgelopen twee jaar. De inschrijving voor deelname is vanaf nu geopend. Inschrijven kan tot 1 oktober.
image

Inheemse groene daken als soortenrijk ecosysteem

Groene daken hebben veel voordelen, maar vaak zijn ze samengesteld uit enkele, vaak uitheemse sedumsoorten. Gebruik liever een mix van inheemse planten, adviseert Joost Vlot van Dakbloemenweide. Dan creëer je een soortenrijk ecosysteem op het dak.

Veel gestelde vragen

Vogels en vleermuizen in mijn gebouwen, geven die geen viezigheid?

Gelukkig zijn de meeste gebouw bewonende vogels en vleermuizen netjes; gierzwaluwen gebruiken hun nest meerdere jaren en houden het dan ook goed schoon. Vleermuizen hebben als echte insecteneters kleine, droge keuteltjes, die over het algemeen snel door wind of regen worden weggevaagd. De inbouwstenen zijn namelijk zo ontworpen dat zich niks ophoopt in de steen. Een ongelukje zit natuurlijk in een klein hoekje; daarom adviseren wij altijd de voorzieningen zo te plaatsen dat ze niet direct boven deuren, ramen of balkons komen te zitten.

Hoe duur is natuurinclusief bouwen?

Dit hangt af van wat je doet. Inbouwkasten voor vogels en vleermuizen kosten tussen de €30,- en €500,-. Sommige bouwkundige maatregelen, zoals het toegankelijk houden van een spouwmuur kosten vrijwel niets.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor vergroening van gebouwen. Je kunt kiezen voor een intensieve daktuin, een extensief grasdak en alle opties daartussen in; de kosten hangen af van je keuze. Een gevel laten begroeien kost weinig, maar vraagt wel tijd.

Zijn er al goede voorbeelden van natuurinclusief bouwen?

Jazeker, en dit worden er steeds meer! Op deze website vindt u voorbeelden en praktijkverhalen. Verder kunt u op de Checklist Groen Bouwen praktische voorbeelden vinden.

image

Bomenlanen: voor biodiversiteit én mobiliteit

De TU Delft en de Bomenstichting werpen een nieuw licht op het belang van bomenlanen voor onder meer klimaat en biodiversiteit. Ofwel: hoe bomenlanen bijdragen aan een natuurinclusieve inrichting van ons land.
image

Minister de Jonge bezoekt voorbeeldproject De Groene Loper

“Bouwen in stedelijk gebied kan ook een verrijking zijn voor de biodiversiteit.” Dat kreeg minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening te horen toen hij de Maastrichtse wijk de Groene Loper bezocht, een voorloper op het gebied van natuurinclusief bouwen.
image

Stedelijk groen helpt bij klimaatadaptatie

Natuurinclusieve maatregelen helpen bij het opvangen van de negatieve effecten van klimaatverandering. Groen in stedelijk gebied draagt bij aan het waterbergend vermogen en beschermt tegen hittestress.

Kieswijzer groene maatregelen

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief