×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar inspiratie downloads award

Projectontwikkelaar

‘Voor ons een kleine aanpassing, van grote waarde voor dieren en insecten’

Natuurinclusief als onderscheidend vermogen

Natuurinclusief bouwen en ontwerpen biedt projectontwikkelaars in meer dan één opzicht het vermogen zich te onderscheiden op de markt. Door structureel een serieuze plek in te ruimen voor natuur en biodiversiteit wordt op projectniveau extra waarde en betekenis gegenereerd, die ook toekomstige bewoners zullen weten te waarderen.

Wil je weten hoe je natuurinclusief kan bouwen?

Klik op een van de onderstaande tegels over gerichte oplossingen aan of rondom gebouwen en laat je inspireren.

Banner verblijfplaatsen Banner openbaargroen Banner gebouwgebondengroen Banner stappenplan
Banner projectont 01 Banner projectont 02 Banner projectont 03 Banner projectont 04
image

Natuurinclusieve aanpak is goed voor mens en dier

Vastgoed en biodiversiteit versterken elkaar. Wetenschappelijk is aangetoond dat een groene omgeving bijdraagt aan gezondheid, vastgoedwaarde, veiligheid en klimaat. Natuurinclusief is dus goed voor mens en dier.
image

Stedelijk groen helpt bij klimaatadaptatie

Natuurinclusieve maatregelen helpen bij het opvangen van de negatieve effecten van klimaatverandering. Groen in stedelijk gebied draagt bij aan het waterbergend vermogen en beschermt tegen hittestress.

Veel gestelde vragen

Vogels en vleermuizen in mijn gebouwen, geven die geen viezigheid?

Gelukkig zijn de meeste gebouw bewonende vogels en vleermuizen netjes; gierzwaluwen gebruiken hun nest meerdere jaren en houden het dan ook goed schoon. Vleermuizen hebben als echte insecteneters kleine, droge keuteltjes, die over het algemeen snel door wind of regen worden weggevaagd. De inbouwstenen zijn namelijk zo ontworpen dat zich niks ophoopt in de steen. Een ongelukje zit natuurlijk in een klein hoekje; daarom adviseren wij altijd de voorzieningen zo te plaatsen dat ze niet direct boven deuren, ramen of balkons komen te zitten.

Hoe duur is natuurinclusief bouwen?

Dit hangt af van wat je doet. Inbouwkasten voor vogels en vleermuizen kosten tussen de €30,- en €500,-. Sommige bouwkundige maatregelen, zoals het toegankelijk houden van een spouwmuur kosten vrijwel niets.
Hetzelfde geldt natuurlijk voor vergroening van gebouwen. Je kunt kiezen voor een intensieve daktuin, een extensief grasdak en alle opties daartussen in; de kosten hangen af van je keuze. Een gevel laten begroeien kost weinig, maar vraagt wel tijd.

Zijn er al goede voorbeelden van natuurinclusief bouwen?

Jazeker, en dit worden er steeds meer! Op deze website vindt u voorbeelden en praktijkverhalen. Verder kunt u op de Checklist Groen Bouwen praktische voorbeelden vinden.

image

Ervaring aan het woord: Space-S

Strijp-S werd in de 20ste eeuw gekenmerkt door fabrieksgebouwen van Philips. Nu is het een plek waar wonen, werken, duurzaamheid en creativiteit samenkomen met industrieel erfgoed.
image

'Natuurinclusief ontwikkelen geeft verdichte stad weer lucht'

Bij projectontwikkelaar Synchroon zit natuurinclusief ontwikkelen al jaren in het DNA, stelt directeur Tobias Verhoeven. Het belang daarvan neemt alleen maar toe, nu steden verdichten en de biodiversiteit steeds meer onder druk komt te staan.

Kieswijzer groene maatregelen

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.