Niet alleen de hoger wordende temperaturen, maar ook droogte en wateroverlast van stortbuien zijn een gevolg van klimaatverandering. Groen kan op verschillende manieren worden ingezet om de effecten hiervan in te dammen. Voor de meeste klimaatadapatatie problemen is groen de beste, meest multifunctionele oplossing. Technische oplossingen zijn ook mogelijk, maar deze zijn duur, vergen onderhoud en hebben weinig toegevoegde waarde. Wadi’s en groenstroken kunnen water opvangen bij piekbuien en zien er een stuk mooier uit dan een riolering. Bomen koelen de openbare ruimte door schaduw te bieden en door verdamping.
Ook gebouwen zelf kunnen klimaatadaptief gemaakt worden door middel van groene gevels en daken. Groene daken kunnen tevens extra gebruiksruimte bieden als daktuin in de binnenstad.
Rekening houden met groen en water in de stad, de zogenaamde ‘groen-blauwe inrichting’, heeft dus zo zijn voordelen. Voor ons mensen is dat het veraangenamen van het klimaat en het voorkomen van wateroverlast of juist droogte. Maar groen-blauwe inrichting kan ook dier- en vogelsoorten in de stad een boost geven en planten een nieuwe kans. Kies de juiste soort boom en deze werkt naast verkoelend ook als magneet voor veel soorten dieren.
De biodiversiteit wordt eveneens verhoogd door het maaibeheer van groenstroken aan te passen en door steile, verharde oevers te vervangen voor glooiende en beplante oevers. De doorworteling van de bodem van groenstroken en dit soort oevers, zorgt ervoor dat de waterinfiltratiecapaciteit op peil blijft.
'Groene daken vangen piekbuien op en dragen zo bij aan het vasthouden en bufferen van water in de stad. Afhankelijk van het type dak kan er tussen de 15 tot wel 150 liter per m2 gebufferd worden.' [BRON]
De gemeente Amsterdam maakte al inzichtelijk waar zich in haar binnenstad groene daken en gevels bevinden. Je bekijkt het op deze interactieve kaart van de stad. Deventer ontwikkelde een tool waarmee mensen kunnen opzoeken of hun dak geschikt is voor groen.
Ook ging in 2020 het Nationaal Daken Plan van start, dat het groene daklandschap verder wil ontwikkelen en wil bijdragen aan klimaatadaptatie.
Kleurt jouw dakenkaart straks ook groen?