Als architect ben je voortdurend bezig met het vormgeven van de toekomst. Natuurinclusief ontwerpen hoort daar bij; er komen steeds meer technieken om de natuur in te zetten voor een comfortabeler èn duurzamer leven. Het integraal kijken naar de ontwikkeling van een gezonde leefomgeving en het versterken van de biodiversiteit is altijd actueel. Maar waar begin je als je hier rekening mee wilt houden in je ontwerp? Dit stappenplan geeft handvatten om aan de slag te gaan en verwijst door naar relevante info op deze website. Gebruik het als leidraad voor je eigen aanpak om natuurinclusief te ontwerpen.
‘Draagvlak’ is het toverwoord voor elk succesvolle project. Zorg er dus voor dat iedereen die meewerkt aan jouw plan goed geïnformeerd is, hoe groot of klein zijn/haar rol ook. Naast informeren is het nog belangrijker dat iedereen ook achter jouw plan staat. Je vergroot de kans op draagvlak door heldere doelen te communiceren en uit te leggen hoe natuurinclusief bouwen een bijdrage levert aan het behalen van deze doelen.
Hoe zorg je voor draagvlak?
Welke soorten wil je in jouw ontwerp de ruimte bieden? Iedere vogel, vleermuis of plant voelt zich in een andere omgeving het meest prettig. Bij natuurinclusief bouwen draait het erom dat de juiste randvoorwaarden voor verschillende soorten worden gecreëerd. Pas dan weet je zeker dat je met jouw ontwerp ook echt wat doet om het je doelsoort(en) naar de zin te maken!
Verzamel daarom voordat je begint met ontwerpen zo veel mogelijk relevante informatie, want elke plek en elke locatie is anders. Een project middenin de stad heeft andere randvoorwaarden en andere kansen dan een project in een groene buitenwijk, zowel qua ontwerp en architectuur, als wat betreft de dier- en plantensoorten die je ermee kunt helpen. Neem een ecoloog op in je projectteam om zeker te weten dat jouw plannen ook de beoogde doelsoorten bereiken en je maatregelen correct worden toegepast.
Hoe verzamel je informatie?
Uitgangspunt van natuurinclusief ontwerpen en bouwen is dat het een meerwaarde heeft voor de omgeving van zowel mens als dier. Dat kunnen concrete, specifieke maatregelen zijn, zoals inbouwvoorzieningen voor vogels of vleermuizen, of een groene gevel of -dak. Jij hebt in de hand op welke manier dat vorm krijgt. Neem mee in je overwegingen dat een maatregel pas echt effectief is, als je ook rekening houdt met de directe omgeving. Zo heeft een huismussenkast weinig zin, als de mussen niet ook veiligheid kunnen vinden in een nabijgelegen haag. Die haag vergroot dus de kans dat mussen daadwerkelijk gebruik gaan maken van jouw mussenkast. Naast nestgelegenheid zijn mussen namelijk ook op zoek zijn naar beschutting en voedsel. Jouw ontwerp houdt dus niet op bij de rand van de gevel.
Als duidelijk is welke maatregelen genomen kunnen worden om het leefgebied van je gekozen doelsoort aantrekkelijker te maken, kan het ontwerpen beginnen. Vergeet hierbij niet het beheer en onderhoud. Zo blijven natuurinclusieve ingrepen ook nog op de langere termijn effectief.
Hoe geef je natuur een rol in je ontwerp?
Lees meer over het onderhoud van een groene gevel in Delft >
Echt succesvol is een natuurinclusieve wijk of -gebouw pas als ook de bewoners het omarmen. Groene woonomgevingen worden gewaardeerd en verkopen beter, dus de eerste stap is al gezet. Door bewoners uit te leggen wat het doel van het natuurinclusief bouwen is, alsook handvatten te bieden om een bijdrage te leveren aan hun groene woonomgeving, betrek je ze erbij.
Hoe neem je toekomstige gebruikers mee in jouw verhaal?