Als gemeente ben je altijd op zoek naar manieren om een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving in te richten voor je inwoners. Maar waar begin je? Natuurinclusief bouwen is een kans om de stadse omgeving niet alleen voor mensen, maar ook voor planten en dieren zo aangenaam mogelijk te maken. Dat levert veel rendement op, want in een groene omgeving willen bewoners meer investeren en leven ze langer en gelukkiger! Dit stappenplan geeft je handvatten om aan de slag te gaan met natuurinclusief bouwen en verwijst door naar relevante info op deze website. Gebruik het als basis om je eigen aanpak vorm te geven.
Om ervoor te zorgen dat natuurinclusief bouwen en renoveren in jouw gemeente van de grond komt is 'draagvlak' het toverwoord. Zorg ervoor dat iedereen die meewerkt aan ruimtelijke ontwikkelingen de visie van de gemeente over de leefomgeving steunt, en dat duidelijk is wat de motivatie is om natuurinclusief te bouwen. Zo maak je de kans op succesvolle projecten vele malen groter. Bekijk bovendien welke andere beleidsdoelen de gemeente wil behalen, zoals klimaatadapatatie, en hoe natuurinclusief bouwen een bijdrage kan leveren aan de realisatie daarvan. Vergeet ook niet je bewoners voor te lichten en te enthousiasmeren.
Hoe zorg je voor draagvlak?
Het scheppen van mogelijkheden voor vogel-, dier- en plantensoorten, daar gaat het om bij natuurinclusief bouwen. Om daadwerkelijk resultaat te behalen is het daarom belangrijk dat je de juiste ingreep doet op de juiste plek. Verzamel vooraf informatie over de locatie en bijbehorende mogelijkheden; een project middenin een stad heeft andere randvoorwaarden en kansen dan een project in een groene buitenwijk. Een ecoloog als lid van je vaste team kan je vertellen hoe en waar je het beste kunt inbouwen, zodat je gericht aan de slag kunt gaan en daadwerkelijk iets kunt betekenen voor de biodiversiteit.
Vergeet daarnaast ook niet dat je als gemeente een belangrijke rol hebt in de informatievoorziening naar buiten toe, richting bijvoorbeeld particulieren.
Hoe verzamel je informatie en bepaal je randvoorwaarden?
Wanneer je als gemeente zelf een opdracht geeft of tender uitschrijft, zorg er dan voor dat de doelstellingen en opdracht zo concreet mogelijk zijn. Een natuurinclusief bouwen doelstelling kan te maken hebben met het verhogen van de biodiversiteit, het versterken van de leefomgeving, maar ook klimaatadaptatie. Een duidelijke opdrachtomschrijving is dus heel belangrijk.
Hoe formuleer je de opdracht of aanbesteding?
Zorg er op projectniveau voor dat de betrokken ontwikkelaars en aannemers goed op de hoogte zijn van je wensen en de juiste instructies krijgen om het werk uit te voeren. Zo is het belangrijk voor hen om te weten dat je bijvoorbeeld beperkt grondverzet wil realiseren, planten en heesters wil sparen en bij aanplant gebruik zult maken van inheemse soorten, in plaats van (goedkope) cultivars.
Op gemeentelijk niveau is het belangrijk om voor groenonderhouders met ecologische kennis te kiezen, wat wordt aangetoond door het Kleurkeur kenmerk.
Hoe verzamel ik de juiste uitvoerende partijen?
Maak een beheer- en onderhoudsplan. Voor openbaar groen geldt dat goed beheer uiteindelijk het belangrijkst is voor biodiversiteit. Maar ook voor groene daken, bijenhotels en sommige faunavoorzieningen geldt dat ze onderhouden moeten worden om effectief te blijven. Met een goed beheerplan is het voor alle partijen duidelijk op welke manier er wordt gebouwd en ook op welke manier de faunavoorzieningen na de oplevering ook daadwerkelijk beheerd gaan worden.
Hoe beheer je natuurinclusief?
Echt succesvol is een natuurinclusieve wijk of gebouw pas als ook de bewoners het omarmen. Door hen uit te leggen wat het doel van het natuurinclusief bouwen is en door handvatten te bieden om een bijdrage te leveren aan hun eigen groene woonomgeving, maak je ze mede betrokken.
Hoe betrek je bewoners?