Natuurinclusief bouwen is rekening houden met een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving, waar mensen graag willen wonen, werken en recreëren. En dus: waar ze in willen investeren. Als projectontwikkelaar wil je daar graag rekening mee houden. Maar waar begin je? Dit stappenplan geeft handvatten om aan de slag te gaan met natuurinclusief bouwen en verwijst je door naar relevante info op deze website. Gebruik het als basis om je eigen aanpak voor natuurinclusief bouwen vorm te geven!
‘Draagvlak’ is het toverwoord voor elk succesvol project. Zorg er dus voor dat iedereen die meewerkt aan jouw plan goed geïnformeerd is, hoe groot of klein zijn/haar rol ook. Daarnaast is het belangrijk dat iedereen achter jouw plan staat. Je vergroot de kans op draagvlak door heldere doelen te communiceren en uit te leggen hoe natuurinclusief bouwen een bijdrage levert aan het behalen van deze doelen
Hoe zorg je voor draagvlak?
Het scheppen van mogelijkheden voor vogel-, dier- en plantensoorten, daar gaat het om bij natuurinclusief bouwen. Om daadwerkelijk resultaat te behalen is het daarom belangrijk dat je de juiste ingreep doet op de juiste plek. Verzamel vooraf informatie over de locatie en bijbehorende mogelijkheden; een project middenin een stad heeft andere randvoorwaarden en kansen dan een project in een groene buitenwijk. Een ecoloog als lid van je vaste team kan je vertellen hoe en waar je het beste kunt inbouwen, zodat je gericht aan de slag kunt gaan en daadwerkelijk iets kunt betekenen voor de biodiversiteit.
Hoe verzamel je informatie?
De landschapsarchitect en bouwkundig architect voegen de verzamelde informatie samen in een natuurinclusief ontwerp. Ook bij het opstellen van dit ontwerp is ecologische expertise in het proces belangrijk. Zo zorg je ervoor dat de maatregelen effectief en duurzaam zijn.
Hoe geef je natuur een rol in je ontwerp?
Lees meer over het onderhoud van een groene gevel in Delft >
Aannemers die betrokken worden bij het bouwen en het aanleggen van groen, dienen voor ze aan de slag kunnen gaan, de juiste instructies te krijgen. Belangrijk is bijvoorbeeld dat ze weten dat je beperkt grond wil verzetten, planten en heesters wil sparen en bij aanplant van nieuw groen voor inheemse soorten kiest in plaats van (goedkope) cultivars. Als een uitvoerende partij bekend is met natuurinclusief bouwen of dat hoog in het vaandel heeft staan, is de kans op een succesvolle uitvoering groter.
Hoe verzamel je de juiste uitvoerende partijen?
Lees meer over de ervaringen van projectontwikkelaar Synchroon >
Echt succesvol is een natuurinclusief project pas als ook de bewoners het omarmen. Door hen uit te leggen wat het doel van het natuurinclusief bouwen is, alsook handvatten te bieden om een bijdrage te leveren aan hun groene woonomgeving, maak je (toekomstige) bewoners mede betrokken en de kans op succes nog groter.
Hoe betrekt je bewoners?