Woningcorporatie
'Groen draagt bij aan het geluk van onze bewoners.'
Door woningen en wooncomplexen natuurinclusief te maken vergroten woningcorporaties het woonplezier van hun huurders. Zelfs met een beperkt budget kunnen al de nodige voorzieningen worden getroffen om wijken en buurten stap voor stap te vergroenen en ook vogels en vleermuizen van passende huisvesting te voorzien.
Klik op een van de onderstaande tegels over gerichte oplossingen aan of rondom gebouwen en laat je inspireren.
Lees hier recente blogs en opinie artikelen voor uw doelgroep.
Het antwoord op deze vraag is tweeledig. Bij toekomstige renovaties en werkzaamheden zal onderzoek moeten plaatsvinden in het kader van de Wet natuurbescherming. Maar dat is ook zo wanneer er geen inbouwkasten of andere natuurinclusieve voorzieningen zijn opgenomen. Ook dan kan namelijk niet worden uitgesloten dat zich ergens in het gebouw nest- of verblijfplekken bevinden.
Een voordeel van natuurinclusief bouwen, waarbij direct voor voldoende nest- en verblijfplekken voor vogels en vleermuizen is gezorgd, is dat ongebruikte inbouwstenen en -kasten bij bijvoorbeeld renovatiewerkzaamheden als tijdelijk alternatief kunnen dienen voor aanwezige soorten. Deze aanpak wordt ook toegepast bij een zogeheten gebiedsgerichte ontheffing, een aanpak waar steeds meer gemeenten mee aan de slag gaan.
Liefst wel. Door in zo veel mogelijk gebouwen voorzieningen te treffen zorg je voor een netwerk van mogelijke nest- en verblijfplaatsen. Of een groen netwerk van groende daken en gevels natuurlijk.
Niet elke maatregel past bij ieder gebouw, zoals bijvoorbeeld een glazen gebouwen, maar in ieder project kun je wel iets doen om de stad een stukje groener te maken.
Nee, niet als het om een moderne muur gaat die uit stevig cementmortel is opgetrokken. Deze muren worden niet slechter doordat er zelfhechtende klimplanten zoals klimop of wilde wingerd tegen aangroeien. Gevelbegroeing beschermt de gevel tegen felle zon en slagregens en zorg voor extra isolatie. Het is wel aan te bevelen af en toe te (laten) snoeien, zodat de plant niet in of achter ventilatieopeningen, boeiboorden of regenpijpen groeit.
Toch liever geen plant tegen de muur zelf? Er zijn ook geleidingssystemen om gevelgroen langs te laten groeien zonder dat ze aan de gevel hechten.