×
home architectenbureau woningcorporatie gemeente projectontwikkelaar actueel downloads award Natuur inbouw

Woningcorporatie

'Groen draagt bij aan het geluk van onze bewoners.'

Natuurinclusief woonplezier

Door woningen en wooncomplexen natuurinclusief te maken vergroten woningcorporaties het woonplezier van hun huurders. Zelfs met een beperkt budget kunnen al de nodige voorzieningen worden getroffen om wijken en buurten stap voor stap te vergroenen en ook vogels en vleermuizen van passende huisvesting te voorzien.

Wil je weten hoe je natuurinclusief kan bouwen?

Klik op een van de onderstaande tegels over gerichte oplossingen aan of rondom gebouwen en laat je inspireren.

Banner gebouwgebondengroen woningcorporatie Banner openbaargroen woningcorporatie Banner verblijfplaatsen woningcorporatie Banner stappenplan woningcorporatie
Banner woningcor 04 Banner woningcor 03 Banner woningcor 02 Banner woningcor 01

Actueel

Lees hier recente blogs en opinie artikelen voor uw doelgroep.

image

Dutch Design Week biedt internationaal podium aan Award

De prijsuitreiking van de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen maakt dit jaar deel uit van de Dutch Design Week. Het toonaangevende evenement biedt de genomineerden een internationaal podium om hun project te presenteren.
image

Onderzoek: zwaluwtil is zinvol als nestplekken verdwijnen

15 jaar geleden werd de eerste huiszwaluwtil in Nederland geplaatst, inmiddels staan er ruim 270. Onderzoek van Vogelbescherming Nederland en Sovon laat zien dat een til vooral een goed alternatief is als bestaande nestplaatsen verdwijnen.
image

In gesprek met Vogelbescherming over natuurinclusief bouwen

Op dinsdag 12 en woensdag 13 juni gaat Vogelbescherming graag met u in gesprek op de Provada. Aan de hand van de gids Natuurinclusief Bouwen geven we u graag tips waar zowel mens als natuur bij gebaat zijn. U vindt ons dinsdag op de stand van Ballast Nedam en woensdag op de stand van Vesteda.
image

Maak kans op de Award Natuurinclusief Bouwen & Ontwerpen 2023

Vogelbescherming Nederland is op zoek naar het meest inspirerende natuurinclusieve project of óntwerp van de afgelopen twee jaar. Sleep jij straks deze unieke prijs in de wacht? Inschrijven kan tot 1 oktober.

Veel gestelde vragen

Hoe zit het met toekomstig onderhoud en renovatie, moet ik extra onderzoek doen omdat ik natuurinclusief gebouwd heb?

Het antwoord op deze vraag is tweeledig. Bij toekomstige renovaties en werkzaamheden zal onderzoek moeten plaatsvinden in het kader van de Wet natuurbescherming. Maar dat is ook zo wanneer er geen inbouwkasten of andere natuurinclusieve voorzieningen zijn opgenomen. Ook dan kan namelijk niet worden uitgesloten dat zich ergens in het gebouw nest- of verblijfplekken bevinden.
Een voordeel van natuurinclusief bouwen, waarbij direct voor voldoende nest- en verblijfplekken voor vogels en vleermuizen is gezorgd, is dat ongebruikte inbouwstenen en -kasten bij bijvoorbeeld renovatiewerkzaamheden als tijdelijk alternatief kunnen dienen voor aanwezige soorten. Deze aanpak wordt ook toegepast bij een zogeheten gebiedsgerichte ontheffing, een aanpak waar steeds meer gemeenten mee aan de slag gaan.

Moeten er in ieder gebouw voorzieningen geplaatst worden?

Liefst wel. Door in zo veel mogelijk gebouwen voorzieningen te treffen zorg je voor een netwerk van mogelijke nest- en verblijfplaatsen. Of een groen netwerk van groende daken en gevels natuurlijk.
Niet elke maatregel past bij ieder gebouw, zoals bijvoorbeeld een glazen gebouwen, maar in ieder project kun je wel iets doen om de stad een stukje groener te maken.

Beschadigen klimplanten mijn gebouw niet?

Nee, niet als het om een moderne muur gaat die uit stevig cementmortel is opgetrokken. Deze muren worden niet slechter doordat er zelfhechtende klimplanten zoals klimop of wilde wingerd tegen aangroeien. Gevelbegroeing beschermt de gevel tegen felle zon en slagregens en zorg voor extra isolatie. Het is wel aan te bevelen af en toe te (laten) snoeien, zodat de plant niet in of achter ventilatieopeningen, boeiboorden of regenpijpen groeit.
Toch liever geen plant tegen de muur zelf? Er zijn ook geleidingssystemen om gevelgroen langs te laten groeien zonder dat ze aan de gevel hechten.

Alle van nature in het wild levende vogels en vleermuizen zijn strikt beschermd. Voor aanvang van bouw- en renovatiewerkzaamheden is het van belang rekening te houden met de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de Wet natuurbescherming.

Meld je aan voor de nieuwsbrief